Erilainen joulu kuin koskaan. Me olemme vain me. Meidän pieni ydinperheemme. Me emme huku yltäkylläisyyteen vaan kaikkea on sopivasti. Ei joulustressiä vain rauhaa. Joulua kanssamme viettää enkelinä mielissämme tänä vuonna edesmenneet. Joulukirkossa istuessa kuiskasin mielessäni terveisiä taivaaseen. Kynttilöitä sytyttäessä, uskon että taivaassa tavataan. Tunnen ylpeyttä tästä rauhasta ja tästä elämästä tämän hetken. Me jäljelle jääneet olemme ja elämme sekä arvostamme tämän hetken yhdessä oloa.  Mieheni läsnäolo on tänä vuonnakin yhtä juhlaa. Hän elää, vaikka olin menettää hänet joskus kuolemalle. Ja hän on täällä vieläkin. Tunnen kiitollisuutta ja rakkautta.  Suudelmia, läsnäoloa ja läheisyyttä, aineosat meidän parisuhteen joululahjoiksi.

                             ”Enkelit ovat kertoneet minulle, että rakkaus on vahvin voima maailmassa. Rakkaus saa meidät valitsemaan oikean suunnan ja vie meitä eteenpäin. Rakkaus tekee elämästä                  elämisen arvoista.” Lorna Byrne

Menettämiset ovat opettaneet iloitsemaan siitä mitä on. Jokainen menettäminen on opettanut antamaan niille joilta puuttuu, vaikkei itselläänkään ole liikaa. Minä tunnen kiitollisuutta, että olen saanut antaa ja arvostaa niitä ihmisiä, joiden tarpeet menevät omieni edelle. Itsekkyys on joskus tervettä, mutta rajansa kaikella. Eräs lähellämme tarvitsi näin joulun alla apua. Meillä ei olisi ollut sitä antaa, mutta annoimme silti. Joku toinen ei omasta runsaudestaan huolimatta halunnut auttaa, eikä jakaa. Tapa jolla hän nöyryytti avun tarvitsijaa sai minut tuntemaan hyvin syvää inhoa ja halveksuntaa. Minun on niin vaikea ymmärtää syitä sille, miten ihminen voi torjua hädässä olevaa mikäli hätä on aito. Miten tällainen ihminen voi nukkua yönsä? Oikeastaan itse en aio menettää yöunia sitä miettiessä. Olkoon hän sellainen. Ihminen joka saa kaiken ja pitää sen kaiken itsellään. Ehkä hän on onnellinen niin.

Joulun ihme on se hetki kun tunnen kiitollisuutta surusta ja ikävästä huolimatta. Ihme on se tunne, kun tunnen ystäväni lähellä, vaikka hän on jo mennyt pois. Jokainen hänen kanssaan vietetty hetki on ollut lahja, tätä hetkeä varten. Tunnen sen mitä minulla vielä on elämässä jäljellä. Pystyn katsomaan lapsiani, miestäni, elämääni ja tunnen kiitollisuutta.

” Lumihuntu valkea, peittää mustan maan. Kaikkeen hyvään uudelleen, saa joulu uskomaan.”